Nieuws

PSI Audio ported speakers

  Tuesday 08 February 2022, 13:21

PSI Audio maakt met overtuiging gebruik van gepoorte luidsprekers. In dit persbericht legt het bedrijf uit waarom zij dat doen.

PSI Audio luidsprekerkasten bewijzen dat basreflexsystemen ongeëvenaard zijn. Mits zorgvuldig ontworpen, garandeert een basreflexluidspreker het meest natuurlijke geluid. Met veel onderzoek, experimenten en 45 jaar ervaring, zijn de basreflexsystemen in PSI Audio-luidsprekers nauwkeurig afgestemd op het algehele luidsprekerontwerp. De  poorten zijn volledig geïntegreerd in de geluidsstructuur van de monitoren. Het resultaat is een luidspreker met een ongeëvenaarde toonbalans en nauwkeurige timing, wat zich vertaalt in absolute helderheid, transparantie en natuurgetrouwe audioweergave.

De inhoud van dit persbericht

- PSI Audio maakt gebruik van basreflex voor een natuurlijk weergave
- De uitdagingen van basreflex - Geporteerde perfectie
- De lange weg naar een snelle respons: het ontwerpen van een basreflex luidspreker
- Natuurlijk geluid uit Zwitserland - Precisiebewerking voor nauwkeurig luisteren

Wanneer mensen voor het eerst naar PSI Audio-luidsprekers luisteren, is een van de meest voorkomende reacties verbazing over hoe goed de instrumenten in het lage frequentiespectrum van elkaar zijn gescheiden. Een belangrijke factor die bijdraagt aan deze transparantie van de laagweergave is de zorgvuldig ontworpen basreflex die in alle PSI Audio-monitoren is geïntegreerd. De Zwitserse fabrikant koos na lang nadenken en experimenteren voor gepoorte ontwerpen, wat uiteindelijk de superioriteit van basreflex aantoonde in vergelijking met andere ontwerpen.

De uitdagingen van basreflex
Er zijn enkele grote misvattingen over geporteerde kastontwerpen die vaak naar boven komen bij het bespreken van het onderwerp. Velen lijken basreflexconcepten te zien als een eenvoudige manier om veel lucht te verplaatsen en zo meer laag te genereren - en in zekere zin is dat ook zo. De uitdaging is om het goed te laten werken. Dit wordt bereikt door de basreflex te integreren in de algehele geluidsstructuur van de luidspreker, zodat deze in harmonie werkt met de drivers. Frequentie is slechts één stukje van de puzzel, tijdnauwkeurigheid is het andere. Dit is precies waar PSI Audio in uitblinkt: de geporteerde luidsprekerontwerpen uit Zwitserland zijn zeer fijn afgesteld om een optimale toonbalans en fase-lineariteit te bieden. PSI Audio-monitoren bewijzen dat, indien correct uitgevoerd, gepoorte kasten betere resultaten opleveren dan elk ander type - wat resulteert in adembenemende helderheid en precisie.

Gepoorte perfectie
In basis past PSI Audio dezelfde techniek toe als bij andere gepoorte ontwerpen. We maken gebruik van de energie die de luidspreker naar achteren in de kast uitstraalt. Deze energie wordt vervolgens terug naar voren geleid waardoor de akoestische prestaties verbeteren. Het verschil ligt in de manier waarop PSI Audio dat doet, gebruikmakend van zijn befaamde talent voor absolute precisie. De poorten zenden niet zomaar verdwaalde geluidsgolven uit; in plaats daarvan stoten ze zorgvuldig gecontroleerde energie uit in samenhang met de andere drivers (middriver/tweeter). Gesloten kasten zouden drie keer zoveel luchtverplaatsing nodig hebben om dezelfde bandbreedte en geluidsdruk te bereiken met alle problemen die dit met zich meebrengt. Passieve membranen (passive radiator) introduceren meer traagheid en doen zo afbreuk aan de timing van de weergave. De echte compromisloze oplossing ligt in gepoorte ontwerpen. Vooropgesteld dat dit perfect wordt uitgevoerd. En dingen perfect doen, dat is wat PSI Audio doet.

De lange weg naar een snelle reactie: luidsprekers met poorten ontwerpen
Mensen beschouwen geporteerde ontwerpen vaak als de 'gemakkelijke oplossing', terwijl het in feite alleen gemakkelijk is wanneer je de korte route neemt. Een goed uitgevoerde basreflex vereist onderzoek, simulaties en prototypes, meten en kalibreren, aanpassen en finetunen om perfectie te bereiken. Er kunnen zich extra uitdagingen voordoen wanneer de luidspreker groter wordt: de PSI Audio A23-M en A25-M vereisten extra zorg om ongewenste resonantie van de basreflex poort te elimineren. Een speciaal ontworpen stroomgeleider in de poort regelt de akoestische snelheid en vermindert resonantie, wat eens te meer bewijst dat met de aandacht en zorg die PSI Audio biedt, gepoorte luidsprekers een ongeëvenaarde helderheid en nauwkeurigheid bereiken.

Natuurlijk geluid uit Zwitserland
Het uitdrukkelijke doel van PSI Audio bij elk luidsprekerontwerp is de ongewijzigde weergave van geluid zoals het door de makers bedoeld was. Voor uitgebreide bandbreedte en hoge geluidsdruk in een compacte kast, is er geen manier om geporteerde ontwerpen te omzeilen. Vooral in combinatie met gepatenteerde PSI-audiotechnologie zoals Adaptive Output Impedance (AOI) en Compensated Phase Response (CPR), zorgen gepoorte kasten voor het meest natuurlijke, homogene geluid met indrukwekkende instrumentscheiding en zonder latentie, vervorming of kleuring.

Precisiebewerking voor nauwkeurig luisteren
Omdat elke PSI Audio-luidspreker een symfonie is van details die met elkaar verweven zijn voor ultieme resultaten, is het belangrijk dat deze details vakkundig met elkaar worden verweven. Met 45 jaar ervaring op zak bouwt PSI Audio alles in eigen productie in Yverdon-les-Bains, Zwitserland. Elk onderdeel, elk onderdeel, elk soldeerpunt, elke schroef, magneet, draad en membraan wordt gekozen, gemeten en ingesteld door goed opgeleide specialisten. Eenmaal gemonteerd, wordt elke afzonderlijke luidspreker gemeten en gekalibreerd in de echovrije kamer, waarvan het meetrapport afzonderlijk wordt geprint en bij de luidspreker wordt gevoegd. Deze toewijding aan kwaliteit vormt de onmiskenbaar ontzagwekkende ervaring van het luisteren naar een PSI Audio-opstelling.