Nieuws

ATC SCS70 Pro en ATC SCS70 Pro In Wall

  Thursday 14 July 2022, 15:46

De ATC SCS70 Pro en SCS70iW Pro zijn twee nieuwe krachtige 12"/300 mm actieve subwoofers, ontworpen om de uitzonderlijke prestatieniveaus te leveren die worden gevraagd door audio- en muziekprofessionals. Deze subwoofers kunnen een integraal onderdeel vormen met ATC's actieve studiomonitors. De prestaties en functies van deze subwoofer maakt hem bij uitstek geschikt voor stereo, meerkanaals surround en “immersive” audioformaten zoals Dolby Atmos. De SCS70 Pro is ontworpen voor vrijstaand gebruik. De SCS70iW Pro is geoptimaliseerd en bevat functies die ideaal zijn voor verzonken/in-wandmontage.

Technologie
ATC heeft een rijke geschiedenis in het ontwikkelen van luidsprekersystemen. Zij doen dat vanaf componentniveau en de SCS70 Pro vormt daarop geen uitzondering. Deze subwoofer Pro is voorzien van een nieuwe, door ATC ontworpen en gefabriceerde sub-basdriver. Deze driver is ontworpen voor optimale weergave van de laagste vier octaven van de audioband. Om dit te bereiken, is de driver voorzien van een magnetische opening van 30 mm. 50% langer dan alle andere drivers die door ATC worden aangeboden. De long-gap- en short-coil (spoel)-configuratie, een aloude ATC-ontwerpfilosofie, wordt in dit ontwerp tot het uiterste doorgevoerd. Hierdoor kunnen magnetische niet-lineariteiten worden geminimaliseerd, terwijl tegelijkertijd een grote lineaire excursie wordt geleverd die nodig is om nauwkeurige en dynamische laagfrequente output te genereren.

Het genereren van een hoog niveau van magnetische flux over zo'n lange opening vereiste uitgebreide FEA-computermodellering. Het resulteerde in een 6"/150 mm N48M Neodymium-magneet, de krachtigste die ooit door ATC is geassembleerd. Een primeur voor het bedrijf. De short-coil long-gap configuratie zorgt ervoor dat de spreekspoel omgeven blijft door de stalen motorstructuur. Die zorgt, zelfs bij hoge aandrijfniveaus,  voor een maximale koeling, verminderde vermogenscompressie en optimale betrouwbaarheid. Turbulente luchtruis in de driver wordt geminimaliseerd via een grote, uitlopende ventilatieopening door het midden van de motorstructuur, met als voordeel een uitstekende koeling van zowel de spreekspoel als de motor.

De SCS70 Pro-subwoofer levert een indrukwekkende  laagfrequente respons zonder gebruik te maken van elektronische egalisatie. Dit in tegenstelling tot veel subwoofers die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. In plaats daarvan wordt de elegantere combinatie van uitzonderlijke transducertechniek en een iets groter kastvolume gebruikt. De eenvoud van deze benadering vermindert faseverschuiving en groepsvertraging, wat de integratie van de sub met de bijbehorende monitorluidsprekers bevordert. Uiteindelijk levert het een meer gebalanceerde en coherente ervaring op voor de luisteraar, waarbij de respons van de lage frequenties wordt uitgebreid zonder details te maskeren of het klankkarakter in het low/mid te veranderen.

Op basis van 34 jaar ervaring in het ontwerpen en ontwikkelen van versterkers heeft het engineeringteam van ATC een geheel nieuwe versterker voor deze twee nieuwe subwoofers ontworpen. Het 300W klasse AB-ontwerp is met de hand gebouwd door ATC in hun fabriek in het Verenigd Koninkrijk en nauwkeurig geoptimaliseerd voor de vereisten van de aandrijfeenheid. Het resulteert in een snelle, dynamische bas met minimale kleuring. Twee gebalanceerde ingangen bieden connectiviteit die geschikt is voor zowel stereo- als meerkanaals/imersive audiosystemen, plus twee gebalanceerde uitgangen voor aansluitingen van de monitorluidsprekers of om meerdere subs te 'daisy-chainen'. Laagdoorlaatfilters zijn analoog, van het type 4e orde Linkwitz-Riley. De filterfrequentie-opties zorgen voor een optimale integratie met een breed scala aan studiomonitoren. Een industriestandaard 80Hz low-pass en een 'uit'-optie (voor gebruik met externe processing) zijn ook aanwezig. Een polariteitsschakelaar plus een continu variabele 180° fase-aanpassing maakt verdere optimalisatie van de subwoofer-crossover mogelijk en een getrapte verzwakker met een bereik van 21 dB zorgt voor nauwkeurige niveau-aanpassing.

Kenmerken
Het integreren van actieve subwoofers die zijn ontworpen om 'vrijstaand' te werken in een controlekamer die is ontworpen voor verzonken (in-wall) monitoring kan een uitdaging zijn. De SCS70iW Pro (In-Wall) is echter specifiek voor deze toepassing bedoeld. Deze uitvoering vereenvoudigt de installatie en zorgt voor optimale prestaties. De SCS70iW Pro (In-Wall) Eis voorzien van een minder diepe kast. Het verzonken ingangsaansluitpaneel maximaliseert de vloerruimte. Een op afstand gemonteerde 7U/19-inch versterker (R1-300 Pro) biedt de gebruiker de flexibiliteit om in de muur te installeren, dicht bij de subwoofer, in een controlekamerrek of in een machine kamer. De verbinding tussen de in-wall sub en de externe versterker is via NL4-luidsprekerkabel en 5-pins XLR-kabel (apart verkrijgbaar en verkrijgbaar in meerdere lengtes).

Het uitbreiden van de lage frequentierespons van een monitoringsysteem brengt veel voordelen met zich mee, maar af en toe zorgt het verminderen van de hoeveelheid basenergie in de controlekamer ervoor dat de luisteraar zich kan concentreren op een bepaalde taak hoger in het audiospectrum. De SCS70 Pro-uitgangsdempingsfunctie maakt dit snel en gemakkelijk. Met een voetschakelaar (aangesloten via een ¼" / 6,35 mm-aansluiting) is de mute functie eenvoudig te bedienen. Bovendien kunnen meerdere subwoofers worden gedempt met dezelfde voetschakelaar, aangesloten via de mute 'Thru'-aansluiting.

In gebruik
Het formaat en de prestaties van de SCS70 Pro maken hem de ideale partner voor een breed scala aan ATC-monitorluidsprekers, van de SCM12 Pro tot en met de SCM50A Pro. Er kunnen meerdere subwoofers worden gebruikt om grotere kamers te vullen of bij samenwerking met grotere luidsprekermodellen. Gebufferde koppelbare in- en uitgangen maken het aansluiten van meerdere subs eenvoudig, net als het koppelbare 'mute'-circuit. Surround- en Immersive Audio-indelingen kunnen bijzonder veeleisend zijn voor subwoofers en deze twee nieuwe ontwerpen bieden beide verbeteringen in dynamisch bereik en helderheid bij hogere SPL's. Het wordt aanbevolen om Dolby's DARDT (Dolby Audio Room Design Tool) te gebruiken om het ontwerp van ATC-bewakingssystemen voor Dolby Atmos te ondersteunen, om ervoor te zorgen dat aan de formaatrichtlijnen wordt voldaan en de best mogelijke prestaties worden bereikt.

Samengevat
Ontworpen en ontwikkeld met een focus op resolutie en integratie, bieden de SCS70 en SCS70iW Pro gebruikers sublaag-uitbreiding en dynamisch bereik zonder afbreuk te doen aan de balans in de hogere bas en lagere middentonen. Ze bieden een upgrade pad voor klanten die kleinere monitoren bezitten en geen ruimte hebben voor midfield -of main monitoren. Ook is de SCS70 Pro een sterk antwoord op toepassingen in surround- en immersive audio set-ups.