Nieuws

De nieuwe PSI Audio A14-M

  Wednesday 07 October 2020, 14:55
De PSI Audio A14-M is alweer ruim 12 jaar op de markt en imponeert nog altijd. Dit ogenschijnlijk eenvoudige ontwerp onderscheidt zich met name door de unieke "AOI" en "CPR" circuits. AOI staat voor "Adapted Output Impedance" en zorgt ervoor dat de drivers (woofer/tweeter) het programmamateriaal ongekleurd en snel weergeven. Het zal duidelijk zijn dat kleuring bij een studiomonitor ongewenst is. Maar zeker zo belangrijk is dat een monitor snel is en dus transiënten kan weergeven zoals ze aan de input worden aangeboden

CPR staat voor "Compensated Phase Response" en zorgt ervoor dat de monitor faserein presteert. Het stereobeeld, het virtuele center, diepteen de plaatsing van stemmen of instrumenten worden sterk beïnvloed door het fasegedrag van de luidspreker. Hoe beter het fasegedrag, des te beter de 3D weergave. Nu is fasecorrectie in een monitor met digitale signaalverwerking vrij eenvoudig te realiseren al hebben DSP's zo weer hun eigen nadelen. In een volledig analoge monitor is fasecorrectie een aanzienlijk grotere uitdaging. PSI Audio heeft die techniek echter volledig onder de knie en past deze in alle modellen toe. Dat maakt de A14-M zo'n bijzondere monitor.

Niettemin bleek het mogelijk het ontwerp van de A14-M te innoveren. De tweeter werd tot voor kort OEM gemaakt door een derde partij. Om de specificaties ervan te verbeteren heeft PSI Audio ervoor gekozen ook dit onderdeel zelf te produceren. We hebben onlangs de "oude" A14-M naast de nieuwe beluisterd. De uitkomst: Zolang je de nieuw A14-M niet kent mis je niets maar zodra je de nieuwe hebt beluisterd, wil je niet meer terug.