Nieuws

PSI Audio EXD driver

  Wednesday 14 April 2021, 10:56

PSI Audio heeft een geheel nieuw type driver ontwikkeld voor de nieuwste update van de drieweg-luidspreker A25-M. De Extended Dome-driver, of EXD, combineert de voordelen van zowel dome- als conusdrivers en elimineert de nadelen. Het resultaat is een krachtige, maar lichte driver met een grote bandbreedte en een snelle respons. De EXD overbrugt perfect de kloof tussen de laagfrequent woofer en hoogfrequent tweeter en zorgt voor een unieke luisterervaring.

Yverdon-les-Bains, 14 april 2021 - Als de markt niet biedt wat je nodig hebt, heb je twee opties: je kunt je eisen wijzigen of je kunt zelf het vereiste onderdeel zelf maken. PSI Audio koos voor de laatste optie toen de markt geen driver bood die aan hun behoeften kon voldoen. Ze ontwikkelden daarom de Extended Dome-driver (EXD).

A25-M uitgerust met geheel nieuwe EXD-driver
PSI Audio heeft de EXD-driver ontwikkeld als update voor de inmiddels "klassieke" A25-M. De drieweg-monitorluidspreker was al een referentiepunt voor akoestische precisie en natuurgetrouwe weergave. De ingenieurs van PSI Audio ontdekten echter dat de midrange-driver verbeterd kon worden, mits er een driver was die aan de specificaties zou voldoen. Toen de markt zo'n component niet aanbood, besloot PSI Audio om vanaf nul een nieuwe driver te ontwikkelen. Het resultaat is de EXD-driver, een innovatieve combinatie van koepel- en kegelconstructies die de sterke punten van beide typen biedt en de zwakke punten elimineert.

Conus drivers: krachtig maar zwaar
Wanneer je aan een luidspreker denkt, zullen de meeste mensen zich waarschijnlijk een kegelvormige driver voorstellen, aangezien deze het meest wordt gebruikt voor lagere frequenties. Conus-drivers kunnen een relatief grote bandbreedte weergeven en toch veel energie produceren in lage frequenties. Vanwege de constructie van een conusdriver is hij behoorlijk zwaar: niet alleen vanwege het membraan, maar ook door de stofkap, de spider en ophanging. Het totale gewicht veroorzaakt traagheid en vermindert daardoor de prestaties bij hogere frequenties. Het resultaat is minder output met meer vervorming.  Om deze reden zijn conus drivers over het algemeen geschikt om lagere frequenties te reproduceren, maar doen ze het niet zo goed in de hogere registers.

Dome-drivers: Prima maar vatbaar voor vervorming
De meest populaire keuze voor reproductie van hoge frequenties is waarschijnlijk dome-driver. Het is een lichter ontwerp, met name als het een tweeter betreft. Een dergelijk ontwerp kan daardoor vrijer en gemakkelijker bewegen. Uitzonderingen daargelaten presteren dome-drivers in lagere registers minder goed. Hun bandbreedte is doorgaans beperkt en veel ontwerpen hebben de neiging instabiel te worden waardoor vervorming kan ontstaan. Wanneer stijver materiaal wordt gebruikt om dit effect tegen te gaan, wint de driver aan gewicht, waardoor hij zijn meest waardevolle voordeel kan verliezen. Dientengevolge zijn dome-drivers populair voor tweeters maar worden ze als mid-driver maar zeer beperkt toegepast.

EXD: het beste van twee werelden
Op zoek naar de ideale mix van kegel- en dome-type drivers, zou je kunnen zeggen dat PSI Audio geprobeerd heeft een cirkel vierkant te maken. Maar dat is eigenlijk precies wat ze hebben gedaan. Het resultaat is de Extended Dome-driver, of kortweg EXD. Dit innovatieve hybride type driver heeft een papieren conus van 10 cm, doordrenkt met latex en grafiet, en een dome-membraan van polypropyleen. Beide delen van de driver zijn rechtstreeks verbonden met de spreekspoel. Het resultaat is dat de afmetingen van de driver en het gewicht perfect in balans zijn met de spoel om een prestatie te leveren die anders is dan elke andere driver. Namelijk een hogere SPL en lagere vervormingscijfers. Er zit ook geen gaas achter het membraan geplaatst zodat de lucht vrij kan bewegen zonder beperkingen. Het ontwerp van deze midrange-driver houdt het midden tussen een conuswoofer en een dome-tweeter. De EXD is daarmee de ultieme compound van beide typen.